Brexits betydning for smørret

Mandag, 26 juni, 2017

Københavns Universitet har lavet en analyse af konsekvenserne for dansk fødevareeksport til Storbritannien i forbindelse med Brexit. I værste fald kan den danske fødevarebranche forvente et fald på 79 pct., hvor mejeriprodukter og svinekød står for langt den største andel. I perioden 2011-2013 eksporterede den danske fødevarebranche ca. 12 mia. kroner til Storbritannien.
-  I regeringen ser vi nu fremad og arbejder i de kommende forhandlinger for at sikre en aftale, der giver størst mulig adgang til det britiske marked for danske virksomheder. En aftale der samtidig bygger på en balance mellem rettigheder og forpligtelser, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. Analysen af Brexit-handelskonsekvenserne er bestilt af Miljø- og Fødevareministeriet og har beskæftiget sig med to scenarier. Et scenarie, hvor der er indgået en frihandelsaftale mellem EU og Storbritannien og et andet scenarie, hvor der ikke er indgået en frihandelsaftale mellem EU og Storbritannien, og hvor samhandel mellem EU og Storbritannien derfor foregår under gældende WTO-principper. Det er under scenarie 2, at den danske fødevarebranche kan forvente en nedgang i eksport på op til 79 pct. For den fulde rapport se HER. (Foto: Colourbox).