Smøreventyret buldrer afsted

Onsdag, 30 august, 2017

De danske detailpriser for en pakke smør har rundet 25 kroner, hvilket er højeste niveau nogensinde. Og toppen er ikke nødvendigvis nået, da EU-lagrene er ved at være afviklede og EU’s mælkeproduktion er faldende. Derfor forudser Thomas Carstensen, direktør for råvarehandel i Arla, at priserne skal endnu længere op, og at julesmåkager og franske croissanter kan komme i fare sidst på året.
– Vi skal selvfølgelig dække behovet hos både vores danske og udenlandske kunder, og vi siger i øjeblikket nej til nye markeder, for at sikre dansk smør til jul. Men hvis vi prioriterer at bruge mere af mælkefedtet til smør, går det ud over osteproduktionen, siger Thomas Carstensen. 34 pct. af mælkefedtet fra danske køer endte i 2016 som smør. Andelen har været let faldende siden 2006, da 38 pct. endte som smør. Det viser Mejeriforeningens statistik.