Fhv. forstander på Dalum Uddannelsescenter (nu Kold College), Jens Martin Buch Kristensen, har gennem årene skrevet over 120 artikler og artikelserier til Mælkeritidende.
De første artikler kom i 1965, og hovedparten blev udgivet i bogform i 2019. Denne samling kan købes her: https://maelkeritidende.dk/dairy-books-0
I løbet af 2020 bringer vi artikelserien om Dansk Mejeribrugs moderne historie som føljeton.
Rigtig god læselyst!
Søndag, 3 juni, 2018

Vi har været i arkiverne og fundet en ældre Buch Kristensen-artikel frem - nemlig SAMSØOSTENS fantastiske historie.
Samsøosten har været populær på de danske ostemadder i snart 100 år. Den var også med på bordet ved en af verdenshistoriens store begivenheder.
Dyk ned i fortællingen om osten og dens skaber HER
Nid: 9786
1891
Torsdag, 17 maj, 1990

Vi har været i arkiverne og fundet en ældre Buch Kristensen-artikel frem - her kan du læse om de tekniske muligheder for at formindske kolesterolindholdet i mejeriprodukter.
Fra artiklen:
“I dag findes der 4 metoder, der kan anvendes til reduktion af kolesterolindholdet i mejeriprodukter:
Fraktionering ved superkritisk kuldioxid-ekstraktion
Special-destillation
Adsorption (eller binding)
Nid: 9749
1891
Søndag, 5 april, 2009

Vi har fundet en gammel Buch Kristensen artikel frem fra gemmerne. Den er en del af en serie om gamle danske oste, som ikke bliver produceret mere. Denne gang skal det handle om Maribo-osten.
Fra artiklen:
“Indtil 1950-erne var Maribo den mest producerede ost i Danmark. I dag er den danske ost sjælden, men mange savner den engang så populære Maribo. En forbruger har på Arla Forum spurgt: “Hvor kan man købe Maribo-ost?”Svaret var: “Maribo-ost kan kun købes i en gårdbutik i Ølgod!””
Nid: 9627
1891
Onsdag, 10 marts, 1999

Ældre J. M. Buch Kristensen artikel fra 1999. I denne artikel dykker han ned i historien om de 4 blå ostekonger - nemlig Roquefort, Gorgonzola, Stilton og Danablu.
Fra artiklen:
Nid: 9508
1891
Fredag, 3 februar, 2017

Mange danske øer har rummet køer og mejeriproduktion. J. M. Buch Kristensen har en forkærlighed for småøerne i det Sydfynske Øhav, som rummer en række tidstypiske historier - og et par gode skrøner - som han deler gavmildt ud af i denne artikel.
Læs den HER
Nid: 9379
1891
Torsdag, 3 februar, 2000

Hvorfor hedder en Danbo-ost Danbo og en Danablu-ost Danablu?
Vi har været i arkiverne og fundet en ældre Buch-artikel fra år 2000, der besvarer lige netop de spørgsmål - og lidt til.
Fra artiklen: "Danske oste har ikke altid haft danske navne. Den 1. juni 1952 var en mærkedag i dansk osteproduktions og dansk osteeksports historie. Den dag fik alle danske oste danske navne. Indtil da havde mange danske oste efterligningsnavne fra udenlandske ostenavne."
Nid: 9376
1891
Mandag, 22 december, 1997

Her følger anden del om Mælkeemballagens Historie af J.M. Buch Kristensen.
Denne gang er der fokus på mælkekartonen samt de mange nye emballagetyper til on-the-go mælkedrikke og andre convenienceprodukter.
Fra artiklen:
Nid: 9271
1891
Mandag, 22 december, 1997

Mælkeemballagens Historie i to dele - skrevet af J.M. Buch Kristensen. Første del handler om mælk i løs vægt, på flasker og i kartoner.
Fra artiklen:
“På Stauning Andelsmejeri i Vestjylland, hvor jeg kom i mejerilære i 1953, kendte vi overhovedet ikke til mælkeflasker og da slet ikke mælkekartoner. Mælkeflasken blev imidlertid opfundet allerede i 1884 af englænderen Harvey D. Thatcher og mælkekartonen i 1931 i danskeren Carl Hartmann.”
Nid: 9265
1891
Tirsdag, 8 juli, 1997

Brie og camembert er oprindeligt franske hvidskimmeloste, men de fremstilles også i Danmark, hvor de har deres helt egen historie.
Denne spændende Buch Kristensen artikel giver et overblik over de hvide oste og deres farverige historie.
Læs hele artiklen HER
Nid: 8798
1891
Tirsdag, 8 juli, 1997

Mælkepulveret med de mange muligheder
Femte - og sidste del af Buch Kristensens Top 5 mejeriprodukter gennem 25 år-serie, fører os gennem mælkepulverets verden.
Nid: 8795
1891
Tirsdag, 8 juli, 1997

Her kommer 4. del af Buch Kristensens serie om Top 5 mejerier gennem 25 år.
Og nu skal det dreje sig om specialoste fra Danmark.
Nid: 8793
1891
Tirsdag, 8 juli, 1997

Vi er nået til del 3 i Buch Kristensens serie om Top 5 mejerier gennem 25 år. I denne artikel sættes der fokus på skyr.
Danske mejerier har nemlig tilpasset den islandske skyr, så den på 10 år er blevet en best-seller.
Nid: 8792
1891