Arne Astrup: Ost og fermenterede mejeriprodukter betyder færre livsstilsygdomme

Fredag, 9 februar, 2018

Mejeribrugets Dag d. 7. februar samlede op på fakta og myter omkring mejeriprodukter, idet professor Arne Astrup fra Institut for Idræt og Ernæring fremlagde de nyeste forskningsresultater. Og der var godt nyt for mejerifolket. En række metaanalyser, som er en opsamling af en lang række mindre undersøgelser, dokumenterer således, at forekomsten af de største kræftformer (tyktarmskræft og brystkræft), er mindre hos personer, der spiser mere ost og flere fermenterede mejeriprodukter i forhold til gennemsnittet. Det samme gælder for hjerte-karsygdomme og type 2 diabetes. Mens ost i mange år har været udskældt for et højt fedt- og saltindhold, så tyder undersøgelserne på, at ostens sammensætning af calcium, magnesium og protein til sammen har en ’magisk’ indvirkning på kroppen. Selvom forskningen egentlig har svært ved at forklare hvorfor, så er konklusionen ifølge Astrup og de mange metaanalyser og undersøgelser af mange tusinde forbrugere ganske klare – ost og fermenterede mejeriprodukter indebærer færre livsstilssygdomme.
Mælk og smør er også i stigende grad frikendt i nye undersøgelser, dog typisk sådan, at dette indtag hverken betyder højere eller lavere sygdomsfrekvens i forhold til personer, der spiser lidt eller ingen af delene.
Læs mere om Arne Astrups indlæg i Mælkeritidende nr. 4.