
Et samlet landbrugserhverv leverer klimaplan med plads til mælkeproduktion
En CO2e-reduktion på mellem 6,7 og 9,3 mio. tons frem mod 2030. Det er potentialet i den klimaplan, som Landbrug & Fødevarer i dag offentliggør. Organisationen vurderer, at erhvervet med kendte teknologiske løsninger kan leve op til Landbrugsaftalens mål om at nedbringe CO2e-udledningen.
Planen bygger på mange forskellige virkemidler, der hver især kan bidrage med CO2e-reduktioner i fødevaresektoren. Et eksempel er foderproduktet Bovaer, der har potentiale til at reducere metanudledningen fra kvæg med tæt på en mio. tons CO2e i 2030. Også teknologier som pyrolyse og udtagning af lavbundsjord har store reduktionspotentialer.
Mejeriforeningen har som medlem af L & F bidraget til klimaplanen. Og formand, Steen Nørgaard Madsen, der også er en de to viceformænd fra virksomhedssiden i Landbrug & Fødevarer, understreger, at alle bør hæfte sig ved, at det er et samlet erhverv, der står bag planen, og som viser vej til de reduktioner, der er nødvendige for den grønne omstilling af landbrugs- og fødevareerhvervet.
- Det er en fælles opgave på tværs af af erhvervet, og alle dele af vores erhverv må gøre, hvad vi kan. Vi har brug for hinanden, og vi har brug for netop at dyrke de fælles løsninger på klimaopgaven. Klimaarbejde er ”mange bække små”, men samtidig må vi ikke miste fokus på helhederne - for netop i biologien er der brug for en helhedsbetragtning for samspillet mellem dyr og planter, siger han i et interview på Landbrugsavisen.
Når Mejeriforeningens formand ser på sin del af erhvervet, så lyder det, at danske landmænd er dygtige til at producere mælk, og danske mejerier evner at forfine den råmælk til alverdens produkter.
- De danske mejerier har hver især klimaindsatser på mejerierne og arbejder på hver deres måde sammen med landmændene om konkrete tiltag på gårdene. Alt sammen for at fastholde den nødvendige udvikling, siger han og tilføjer:
- Vi har i Danmark et ansvar for at producere mælk og udvikle den måde, vi gør det på, så vi bevarer kvaliteten, men producerer med så lavt et klimaaftryk som muligt. Så kan vi dele vores viden og indsatser med resten af verden, og dermed eksportere både mejeriprodukter og metoder. Dén internationale styrkeposition må ikke smides overbord, lyder det fra Steen Nørgaard Madsen.
Læs mere om klimaplanen fra L&F HER
Læs Landbrugsavisens interview med Steen Nørgaard Madsen HER
Kalender
- 1 af 3
- næste ›
Mærkedage
- 1 af 2
- næste ›