Advertisement

Udgivet 17.05.2023
Del på

Et samlet landbrugserhverv leverer klimaplan med plads til mælkeproduktion

Landbrug & Fødevarer har fremlagt plan, der giver markant CO2-reduktion frem mod 2030. Og hvor dansk mælkeproduktion bevarer sin position.

En CO2e-reduktion på mellem 6,7 og 9,3 mio. tons frem mod 2030. Det er potentialet i den klimaplan, som Landbrug & Fødevarer i dag offentliggør. Organisationen vurderer, at erhvervet med kendte teknologiske løsninger kan leve op til Landbrugsaftalens mål om at nedbringe CO2e-udledningen.

Planen bygger på mange forskellige virkemidler, der hver især kan bidrage med CO2e-reduktioner i fødevaresektoren. Et eksempel er foderproduktet Bovaer, der har potentiale til at reducere metanudledningen fra kvæg med tæt på en mio. tons CO2e i 2030. Også teknologier som pyrolyse og udtagning af lavbundsjord har store reduktionspotentialer.

Mejeriforeningen har som medlem af L & F bidraget til klimaplanen. Og formand, Steen Nørgaard Madsen, der også er en de to viceformænd fra virksomhedssiden i Landbrug & Fødevarer, understreger, at alle bør hæfte sig ved, at det er et samlet erhverv, der står bag planen, og som viser vej til de reduktioner, der er nødvendige for den grønne omstilling af landbrugs- og fødevareerhvervet.

- Det er en fælles opgave på tværs af af erhvervet, og alle dele af vores erhverv må gøre, hvad vi kan. Vi har brug for hinanden, og vi har brug for netop at dyrke de fælles løsninger på klimaopgaven. Klimaarbejde er ”mange bække små”, men samtidig må vi ikke miste fokus på helhederne - for netop i biologien er der brug for en helhedsbetragtning for samspillet mellem dyr og planter, siger han i et interview på Landbrugsavisen.

Når Mejeriforeningens formand ser på sin del af erhvervet, så lyder det, at danske landmænd er dygtige til at producere mælk, og danske mejerier evner at forfine den råmælk til alverdens produkter.

- De danske mejerier har hver især klimaindsatser på mejerierne og arbejder på hver deres måde sammen med landmændene om konkrete tiltag på gårdene. Alt sammen for at fastholde den nødvendige udvikling, siger han og tilføjer:

- Vi har i Danmark et ansvar for at producere mælk og udvikle den måde, vi gør det på, så vi bevarer kvaliteten, men producerer med så lavt et klimaaftryk som muligt. Så kan vi dele vores viden og indsatser med resten af verden, og dermed eksportere både mejeriprodukter og metoder. Dén internationale styrkeposition må ikke smides overbord, lyder det fra Steen Nørgaard Madsen.

Læs mere om klimaplanen fra L&F HER

Læs Landbrugsavisens interview med Steen Nørgaard Madsen  HER

 

 

Mærkedage

07/06/2023
60 år
10/06/2023
60 år
12/06/2023
60 år
22/06/2023
25 års jubilæum
22/06/2023
50 år

Stillinger

MMS Nordic søger projektingeniører/projektledere
MMS Nordic har vokseværk og søger komptetence og positive projektingeniører/projektledere, der er åbne over for nye måder at tænke på, og som har interesse for at lære og udvikle inden for den bred
FH SCANDINOX A/S søger medarbejdere
FH SCANDINOX har travlt og søger projektledere, tekniske assistenter og klejnsmede til afdelinger i Aarhus, Aalborg og Hoven/Tarm.
Au2mate søger to medarbejdere til 24/7 HOTLINE-team
Au2mate søger to nye kollegaer med gode samarbejdsevner og et personligt drive, der brænder for at servicere vores slutkunder.