Ny teknologi omdanner valle til alkohol

Mandag, 12 februar, 2018

Mejeriers produktion af ost genererer betydelige mængder valle. Mens store osteproducenter gennem yderligere bearbejdning selv er i stand til at trække mere værdi ud af vallen, har mange mindre mejerier ikke den nødvendige teknologi og knowhow til selv at bearbejde vallen. Den har derfor meget lav værdi og bliver ofte enten solgt til dyrefoder eller ender som affald. Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har udviklet en patenteret teknologi, der ved hjælp af mælkesyrebakterier effektivt omdanner mælkesukker (laktose) i ostevallen til ethanol. Ethanol er den alkohol, der indgår i spiritus. Forskerne har stiftet virksomheden Alcowhey, der i samarbejde med mindre mejerier kan bruge den patenterede teknologi til at skabe mere værdi af den valle, de producerer. Mejerierne kan derefter sælge ethanolen til destillerier, som kan bruge den i produktionen af spiritus, skriver DTU i en pressemeddelelse.